trafic.ro ranking

trafic.ro

01 iulie 2012

Întrebări și răspunsuri din astronomie.




      Încerc aici să răspund la întrebările pe care vi le puneți voi, după cuvintele cheie pe care le folosiți pe Google pentru a-mi găsi paginile blogului. Întrebările se vor înmulți pe măsură ce trece timpul.

Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în acest articol sau în directoarele de mai jos.

Întrebări despre stele:
Întrebări și răspunsuri recente:

Câte stele sunt în galaxia noastrã Calea Lactee?
Chiar dacã nu putem numãra fiecare stea, putem estima numãrul lor ca fiind în jur de 100 de miliarde.
Mai multe aici.

Câte braţe are Galaxia noastrã?
Pentru Galaxia noastrã, unii astronomi considerã cã are 4 braţe mariSãgetãtorCentaurusCygnus şi Perseus, dar şi un braţ lateral, numit braţul Orion în care ne aflãm noi.
Mai multe aici.

Și soarele nostru este o stea. Din ce constelaţie face parte Soarele nostru?
Soarele poate cã aparţine unei constelaţii strãine. Este posibil, pentru cã pentru alte civilizaţii extraterestre care locuiesc în alte sisteme solare îndepãrtate, Soarele ar putea fi o stea importantã dintr-o constelaţie micã sau mare de-a lor.
Mai multe aici.

Care este cea mai mare stea din Univers?
Cea mai masivã stea cunoscutã este acceptatã în general ca a fi steaua Pistol, care are o masã de aproximativ 100-150 ori mai mare ca a Soarelui nostru şi este de 10 milioane de ori mai strãlucitoare. Aproximativ 100 de Sori ar putea forma aceastã stea, dar ar mai trebui încã 100 valoarea volumului pentru a umple spaţiul din ea.
Mai multe aici.

De ce clipesc stelele?
Ce vedem noi când observãm o stea, cu ochiul liber sau un telescop, este un "spectru de difracţie", nu steaua însãşi. Chiar şi printr-un telescop vedem acest fenomen, care prin telescoape mai puternice, acest spectru devine tot mai mic.
Mai multe aici.

Cum se mişcã în timp stelele?
Unele stele se mişcã spre noi, şi altele se îdepãrteazã de noi. În medie, numãrul de stele nu se schimbã cu trecerea timpului.
Mai multe aici.

Ce distanță este între Vega și Pământ?
Vega este o stea relativ aproape, la numai 25 de ani-lumina de Pământ (2.3651321 × 1014 kilometri), şi, împreună cu Arcturus și Sirius, este una dintre cele mai luminoase stele din vecinătatea soarelui nostru.

Betelgeuse în astrologie.
Betelgeuse este una din stelele constelatiei Orion. Când unele corpuri ceresti intră în conjunctie cu aceasta stea, in astrologie inseamnă ceva. de exemplu, dacă Soarele este în conjunctie cu Betelgeuse - "apare interesul şi capacitatea pentru subiecte oculte şi mistice, apar boli acute, febra,"

Care este cea mai luminoasa stea de pe cer?
Cea mai luminoasă stea de pe cer este Sirius, de clasa spectrală G2 V.

De unde vin numele stelelor?
Multe dintre numele stelelor de pe cer provin de la nume arabe și latine. În acest articol sunt enumerate corpuri ceresti care au denumiri arabe.

Care este cea mai veche stea cunoscutã?
Cea mai veche stea cunoscută descoperită până acum, este SM0313 ( SMSS J031300.36-670839.3), la ~ 13,6 miliarde ani de veche, la numai 6000 de ani lumină distanță de Pământ și este în propria noastră Calea Lactee.
Mai multe aici: Cea mai veche stea cunoscută.

De ce are Soarele energie continuã?
Soarele are o sursã limitatã de elemente, dar va continua sã funcţioneze milioane de ani.
Mai multe aici.

Petele Soarelui afecteazã temperaturile Pãmântului?
Petele individuale afecteazã foarte rar temperaturile suprafeţei Pãmântului. Dar "flăcările" și erupțiile coronale în masã , pot crește ocazional temperaturile în straturile superioare ale atmosferei , și există efecte relativ minore " cumulative ", din cauza unui număr mare de pete ce schimbă luminozitatea Soarelui .
Mai multe aici.

Poate o Supernova sã distrugã o planetã?
Rãspunsul este da. Dacã existã o planetã orbitând acea stea care devine o Supernova, şi dacã este destul de aproape de ea, în cazul acesta planeta ar fi vaporizatã de radiaţiile intense ale Supernovei, iar rãmãşiţele ei ar fi spulberate în spaţiul interstelar.
Mai multe aici.

Poate o planeta sa orbiteze stele duble?
La aceastã întrebare se poate rãspunde şi cu da, şi cu nu. De ce? Teoretic, este posibil sã se poatã ajunge la o orbitã stabilã în formã de "8" folosind mecanica newtonianã. Parametrii trebuiesc sã fie perfecţi, şi fãrã perturbãri. Dar poate o asemenea orbitã sã existe în naturã? Rãspunsul este nu. Trebuiesc luate în considerare forțele de atracție, natura non-sferica a corpurilor şi efectele relativiste a gravitaţiei.
Mai multe aici.

De ce Steaua Polarã stã fixã pe cer?
 Steaua Polaris, cu toate stelele vecine ei, par a rãmâne relativ fixe datorita distanţei foarte mari pâna la ele, dar şi pentru cã cele mai multe dintre ele se învârt împreunã în Calea Lactee în aproape acelaşi plan.
Mai multe aici.

Unde este Steaua Polarã? Cum o pot gãsi?
Folosiți Carul Mare pentru a localiza Polaris . Cele două stele de la capătul castronului arată aproape exact spre Polaris, deci căutați "castronul" Carului Mare în est, apoi urmați mental o linie spre stânga ( nord ) până la Polaris.
Mai multe aici.

Ce existã în alte galaxiile îndepãrtate?
Se poate doar specula ce existã în galaxiile îndepãrtate din cauza limitaţiilor în observare. Putem totuşi aplica legile şi principiile de bazã, (cum este principiul cosmologic), care spun cã aceleaşi elemente chimice pe care le detectãm în regiunea spaţiului nostru, care include şi galaxia noastrã, sunt de asemenea şi în cele mai îndepãrtate.
Mai multe aici.

                          Răspunsuri la mai multe întrebări despre stele >>>>

Întrebări despre Lună.
Întrebări și răspunsuri recente:

Ce diametru are Luna?
Diametrul Lunii este de 3,474 km.

De ce lumineazã Luna? De ce este Luna o sursă de lumină?
Luna lumineazã pe cerul nostru, luminã ce ajunge pânã pe Pãmânt, însã aceasta nu este produsã de ea. Luna reflectã de fapt lumina Soarelui, comportându-se ca o oglindã.
Mai multe aici.

Cum s-a facut Luna?
Citeste aici cum s-a format Luna: Originea lunii Cum s-a facut Luna?

De ce Luna este înclinatã 5 grade faţã de ecliptic?
Nu ştie nimeni. Poate cã aşa le-au format norul de materie condensatã acum 4,6 miliarde de ani în timp ce Soarele se forma.
Mai multe aici.

Care este cel mai mare crater de pe Lunã?
Bailly este cel mai mare crater de pe partea vizibila a Lunii, si este comparabil ca marime cu un bazin mic.
Mai multe aici.

Ce sunt şanţurile de pe Lunã?
Este acceptatã teoria cã aceste rille sunt canale de lavã ce au apãrut când Luna a fost activã vulcanic.Mai multe aici.

Cum să vizitezi Luna?
Pentru aceasta iti trebuie o companie privată care organizeaza excursii spre Lună, dar nu va fi ieftin deloc. Vezi: Cum sa vizitezi Luna S-au scos la vanzare bilete înca din 2008 .

Care este prima fotografie a Pământului de pe Luna?
Pe data de 23 august 1966, lumea a vazut prima fotografie a Pământului luata de o nava spatiala de pe orbita Lunii, pe 23 august 1966.

Ce s-ar intampla dacă nu ar mai fi Luna pe cer?
Daca Luna noastră nu ar exista unde este, cel mai mult ar fi avut de suferit oceanele, care nu ar mai fi atrase de gravitatia acesteia spre ecuator, și deci, apa ar fi fost redistribuită la polii planetei.
Afectarea axei și rotatiei Pământului . Pământul nu va mai avea ziua 24 de ore.
Speciile adaptate la conditiile de climă din prezent, ar dispărea.

Ce s-ar întâmpla dacã un asteroid ar lovi Luna?
Foarte mult depinde de mãrimea asteroidului. Dacã acesta ar avea destulã masã pentru a ejecta materiale în urma impactului, Pãmântul fãrã îndoialã ar fi bombardat de o furtunã meteoricã.
Mai multe aici.

Poate Luna sã influenţeze norii sã se comporte diferit dacã au o compoziţie ridicatã în apã, o datã ce poate "trage" de oceane? 
Rãspunsul este nu. Luna este prea departe ca fizic sã facã norii sã se comporte diferit. Chiar dacã Luna ar fi şi mai aproape decât distanţa ei medie de 385.000 km, sã zicem la 200.000 km, nu ar putea avea efecte fizice în norii noştri, în afarã de faptul cã am vedea o Lunã mai strãlucitoare, care i-ar lumina.Mai multe aici.

Ce temperaturã este noaptea pe Lunã?
În timpul amiezii pe Lunã, la ecuator temperaturile pot fi mai ridicate decât apa clocotitã, peste 100 grade Celsius, în timp ce noaptea pot fi mai scãzute decât oxigenul lichid.
Ce temperaturã este noaptea pe Lunã?

Cum se vede Pãmântul de pe Lunã?
Pãmântul are un diametru de 3,7 x mai mare decât diametrul Lunii, şi ar trebui sã arate pe cerul Lunii de cca. 13 x mai mare decât Luna pe care o vedem pe cerul nostru.
Culoarea Pãmântului e albastru cu pete albe dupã cum acoperã norii planeta.
Mai multe aici.

Se vãd stelele de pe suprafaţa Lunii?
O persoanã aflatã pe Lunã ar trebui sã vadã stelele cãnd îşi ridicã privirea pe cerul Lunii, ziua şi noaptea, deoarece acolo nu este atmosferã.
Totuşi, astronauţii Apollo au spus în diferite interviuri cã singurele obiecte pe care le-au vãzut de pe suprafaţa lunarã, sunt planeta noastrã şi Soarele.
Mai multe aici.

Ce este Librația Lunii?
Libratia Lunii, se manifestă ca un balansoar lent, înainte și înapoi a acesteia, asa cum se vede de pe Pamantcare permite unui observator a vedea diferențe ușoare de jumătăți ale suprafeței ei, la momente diferite. Este o mişcare aparentă, de uşoară balansare a Lunii faţă de poziţia sa mijlocie, care permite observarea de pe Pământ a ceva mai mult de jumătate din suprafaţa lunară.
Mai multe aici.

                            Răspunsuri la mai multe întrebări despre Lună >>>>

Întrebări despre Sistemul Solar.
Întrebări și răspunsuri recente:

Cât de mare este Sistemul Solar?
De obicei marginea este definitã a fi norul Oort, unde se aflã cometele, nor care este mult mai departe de Pluton.
Mai multe aici.

Cum sunt așezate planetele în sistemul nostru solar?
Cele opt planete care orbitează Soarele sunt (în ordine de la Soare): Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. Un alt corp mare, este Pluton, clasificată ca fiind o planetă pitică.
Mai multe aici.

De ce Sistemul nostru Solar este mereu ilustrat cu planetele rotindu-se în jurul Soarelui în aproximativ acelaşi plan?
Planetele se învârt aproximativ în acelaşi plan pentru ca s-au format într-un disc care se roteşte, format din praf şi gaz şi în timp ce acestea s-au format ca planete, şi-au menţinut acelaşi fel de rotaţie ca rotaţia planului discului.
Mai multe aici.

Unde se gasesc cele mai impresionante varfuri din Sistemul Solar?
  Luna lui Uranus, Miranda, care este de numai 482 de kilometri în diametru, are cel mai înalt varf numit "Rupes Verona", și este de 14,5 kilometri înăltime! Dacă va aruncati de pe acel varf, v-ar trebui 30 de minute până să loviti solul.

Unde este cel mai mare munte din Sistemul Solar?
 Cel mai înalt munte al Pământului este Mt. Everest, la 8,85 km. Cel mai înalt munte de pe Marte este Olympus Mons, la aproape 27,3 km înaltime!

Unde este cel mai mare canion din Sistemul Solar?
Grand Canyon de pe Pământ, este de 1,6 kilometri adâncime402 km lungimeşi de 16 până la 24 km lăţime.
 Canionul Vallis Marineris de pe Marteeste de 8 km adâncime4828 de km lungime şi 804 km lăţime!

Unde sunt vulcanii cei mai mari şi mai activi în Sistemul Solar?
Luna lui Jupiter numita Io are mii de vulcanidintre care multi sunt activi.
 Cel mai mare vulcan din Sistemul Solar este pe Io, și el este numit Pele.

Dacã nu este aer în spaţiu, cum de este aer pe Pãmãnt?
Când s-au format planetele a fost mult gaz ce orbita Soarele, în ceea ce numim Solar Nebula. A fost probabil de sute de ori mai mult gaz decât tot gazul, rocile şi metalele din toate planetele unite. Unele dintre acele gaze au ajuns în interiorul planetelor, sau au fost atrase de ele de gravitaţia lor. De acolo vin atmosferele planetelor.
Mai multe aici.

De ce Pãmântul este sferic şi nu plat? 
În istoria veche s-a raportat cã dupã ce un vapor a plecat din port, a dispãrut de pe îndepãrtatul orizont de jos în sus, şi nu a fost observat mai mic, tot mai mic dar tot vizibil. Deci, vaporul a urmat curbarea planetei, nu o linie dreaptã sau un plan plat.
Mai multe aici.

Ce s-ar întâmpla dacã Pãmântul s-ar opri în loc?
Pãmântul se roteşte la o vitezã de 1670 km/orã. Dacã s-ar opri dintr-o datã, efectele ar fi catastrofice. Noi şi tot ce nu este adânc fixat pe planetã, am fi aruncaţi. Oceanele, în câteva clipe s-ar împrãştia pe uscat formând tzunami-uri gigantice, iar vântul neavând nimic ce sã-l împiedice ar rade Pãmântul în furtuni gigantice.
Mai multe aici.

Ce s-ar întâmpla dacă o planetă s-ar ciocni de Pãmânt?
 S-ar ejecta cantitãţi uriaşe de rãmãşiţe ale planetelor în spaţiu, care vor continua sã pluteascã pe alte orbite, sau, vor da naştere unei noi centuri de asteroizi, sau, este posibil ca din fuziunea celor douã nuclee ale planetelor, sã se nascã o nouã planetã. Oricum sigur, bucãţile planetelor vor fi în continuare legate gravitaţional.
Mai multe aici.

Care planeta are atmosfera cea mai urâta?
 Venus are  o presiune de 90 de ori mai mare decât presiunea aerului de pe Pământ! Stand pe suprafata lui Venus ar fi cum ai sta pe fundul oceanului. Temperatura este de 482 ° C. Norii sunt compuși din acid sulfuric, iar cerul este mereu acoperit, fara nicio zi cu soare.

Care este presiunea atmosfericã a planetelor Venus şi Marte faţã de Pãmânt?Venus are presiunea atmosfericã de 92x mai mare ca a Pãmântului, iar a lui Marte este doar 0.007 din cea a Pãmântului.
Mai multe aici.

Ce culori au planetele Sistemului nostru Solar?
Mercur, gri
Venus , galben
Pământ, albastru, maro, verde
Marte, roșu-cărămiziu
Jupiter, galben, rosu, maro, alb
Saturn, galben
Uranus, verde
Neptun, albastru
Mai multe aici.

De ce planetele aratã diferit între ele?
Cum sunt planetele depinde de temperatura în regiunea unde s-au format.Mai multe aici.

De ce au planetele inele în jurul lor?
Este posibil ca resturile, pe care noi le observãm acum ca fiind inele, sã fi fost cândva parte din sateliţi mai mari care s-au spart fie prin coliziune cu alte corpuri mai mici, fie prin stresul gravitaţional constant exercitat de planeta în jurul cãruia circulã.
Mai multe aici.

De ce se învârt planetele pe axa lor? 
Sã zicem ca avem un nor original din gaz ce se roteşte, o proto-stea, de o masã M, şi îl lãsãm sã se divizeze în corpuri cu mase m1, m2, m3 ... la distanţe diferite. Norul va pierde momentul-ul (unghiul) rotaţional original, în timp ce corpurile cu masã şi-l însuşesc.
Mai multe aici.

De ce au planetele vitezã perfectã?
În timp ce planetele s-au format în istoria Sistemului Solar, ele s-au condensat din materia din jurul Soarelui şi şi-au început aşezarea pe orbitã potrivitã cu velocitatea lor
Mai multe aici.

Ce vitezã are Pãmântul în jurul Soarelui?
Pãmântul se mişcã la aproximativ 108,000 km/ora în jurul Soarelui, vitezã care este de 1000 ori mai mare decãt viteza cu care conducem pe o autostradã.
Mi multe aici.

Care este viteza de rotaţie a Pãmãntului în jurul axei sale?
Ne rotim la 1,675 km/orã. Deci în fiecare secundã, te mişti aproape jumate de km, adica 465 metri/secundã, şi tu nici nu simţi asta.
Mai multe aici.

Care e distanţa maximã/minimã Pãmânt-Soare?
Orbita Pãmântului nu e de fapt perfect circularã, aşa cã distanţa dintre Pãmânt şi Soare variazã puţin pe parcursul unui an, de la un minimum de 147.1 milioane km, la un maximum de 152.1 milioane km.
Mai multe aici.

De ce Venus şi Mercur nu au sateliţi naturali?
Deoarece Mercur, Venus şi Pãmânt sunt prea departe de centura de asteroizi, ele nu au reuşit sã prindã cãţiva în timpul formãrii Sistemului Solar.
Mai multe aici.

Sã presupunem cã trãieşti pe Lunã. În timpul fazei de Lunã plinã, la ce fazã ai vedea Pãmântul? Dacã ai fi în acea locaţie, Pãmântul ar rãmâne staţionar, sus deasupra capului, trcând prin faze exact opuse cu observarea Lunii de pe Pãmânt.
Mai multe aici.

Se poate ateriza pe Soare?
Este imposibil ca orice aparat sã aterizeze pe Soare din câteva motive.
Mai multe aici.

Distanţa Pãmânt-Soare afecteazã temperaturile de pe Pãmânt?
Schimbarea în distanţã a Pãmântului faţã de Soare, contribuie şi ea la orice schimbare de sezon cu siguranţã. Dar în principal, sezoanele se schimbã datoritã înclinãrii axei Pãmântului 23.5 grade în timp ce se mişcã în jurul Soarelui.
Mai multe aici.

Care este diferenta dintre afeliu și apogeu?
Ambele semnifica lucruri diferite. Periheliu si afeliu se referă la distanta minimă și maximă dintre Pământ și Soare, iar perigeu si apogeu , se referă la distanta minimă ș maximă dintre Lună ș Pământ.
Pentru mai multe informatii citeste: Periheliu-Afeliu si Perigeu-Apogeu (Astroinfo) .

În cât timp ajunge lumina Soarelui la noi?
Luminii Soarelui îi trebuiesc aproximativ 8 minute pentru a fi detectatã de noi, dupa ce a fost emisã de pe suprafaţa sa.
Mai multe aici.


Ce este ziua sideralã şi solarã?
Astronomii calculeazã o zi în douã feluri.
Mai multe aici 

Cine a numit planetele şi celelalte corpuri cereşti?
Din 1919, Uniunea Astronomicã Internaţionalã (UAI), a numit toate obiectele celeste.
Mai multe aici.


Ne va lovi asteroidul Apophis în 2036?
Existã posibilitatea 1 din 100 ca Apophis sã impacteze Pãmântul eventual. Acesta are aproximativ 305 m. în diametru, mult mai mic pentru a fi asemãnat cu cel de cca. 10 km de acum 65 milioane de ani care a dus la extinctia dinozaurilor.
Mai multe aici.

Acum, cãnd am descoperit deja planete în alte sisteme solare, numite exo-planete, acestea se "rotesc" în acelaşi sens ca şi ale noastre?
Stelele apropiate de Soarele nostru, par sã se roteascã în aceeaşi direcţie. În timp ce galaxia noastrã se roteşte, este o diferenţã de velocitate a materiei cu cât aceasta orbiteazã mai aproape de centrul Galaxiei.
Mai multe aici.

          Răspunsuri la mai multe întrebări despre Sistemul Solar >>>>


Întrebări despre astrofotografie și telescoape.
Întrebări și răspunsuri recente:

Ce poţi face cu telescopul ca astronom amator?
Existã o mulţime de proiecte ştiinţifice pentru astronomii amatori, care sunt listate pe internet, şi la care oricine poate participa.
În ziua de azi, cel mai relevant rol a unui astronom amator începãtor, este observarea vizualã a stelelor variabile, care îşi schimbã luminozitatea în timp.
Mai multe aici si aici.

Cum imi intretin oglinda telescopului Newtonian?
Aceste articole de mai jos se adreseazã celor care au un telescop newtonian şi vor sã îşi cureţe oglinda primarã. Dacã vedeţi cã oglinda mare de pe fundul telescopului are nevoie de curãţare, aceasta trebuie mai întâi demontatã. Mai multe aici si aici.


Ce planete se vãd prin telescop astronomic?
Cu ochiul liber poţi vedea Mercur, VenusMarteSaturn şi Jupiter.
Pentru a observa planeta Neptun şi Uranus ai nevoie de un binoclu, iar pentru Pluton ai nevoie de un telescop obligatoriu.
Mai multe aici.

Cum arată Venus prin telescop astronomic?
Deși orice telescop sau binoclu, va permite fazele lui Venus a fi văzute, planeta este una foarte dificil de observat, din câteva motive, însă poate fi observată foarte bine în anumite momente.
Mai multe aici.

Care este cel mai bun aparat de astrofotografie?
În lumea Astrofotografiei, există multe produse pe piaţă şi mai multe companii pentru a selecta o cameră. Nu pot alege o camera anume. Oricum, Atik cred că sunt camere excelente.

Cum faci poze cu un telescop?
Pentru raspuns, vizitează articolele:
Cum Sa Faci Poze La Luna .
Cum si cand se fac poze la Luna-ce trebuie sa stiti .

Cum faci un telescop?
O confectionare simplă, de baza, ce  poate fi folosită in scopuri diferite vizualizati Cum sa construiesti un telescop .

De ce telescopul Hubble face imagini clare?
Deoarece atmosfera noastra limiteaza telescoapele de pe Pământ pentru aproximativ 1 arc-secundă rezoluție, sau pe o noapte stabilă de 0,5 arc-secundă, Hubble în spațiu (fara aer sau atmosferă) poate rezolva imagini pana la limita de ... nu sunt sigur de număr, dar aceasta ar fi 0,0001 rezoluție arc-secundă.
Mai multe aici.

Poate un Dobson de 5 inci sa ajungã la o magnificaţie de 260X?
Cea mai bunã soluţie, ar fi sã foloseşti o lentilã Barlow. Aceasta îti poate da o magnificaţie de 2X sau aproape 3X. Deci o lentilã Barlow înfiletatã pe un ocular de 10 mm, te poate aduce chiar la 200x.
Mai multe aici.

La ce e bun un telescop astronomic mai mic? 
Dacã vrei un telescop mic, atunci cauţi ceva ce ar fi la 3 inci ca lentilã principalã, şi cu o putere mãritoare de la 7 la 12x.
Mai multe aici.

Ce reprezintã distanţa focalã?
O distanţã focalã mai lungã îţi dã o magnificaţie mai mare, dar o distanţã focalã mai scurtã îţi dã o performanţã similarã cu oculare mai puternice.
Mai multe aici.

Ce este o arc secundã în astronomie? Este o mãsurãtoare unghiularã pentru ca sã nu trebuiascã sã ne facem probleme în legãturã cu distanţa liniarã dintre douã puncte apropiate de luminã, şi chiar nici de distanţa pânã la obiect.
Mai multe aici

Ce determinã rezoluţia unui telescop terestru?  
Rezoluţia unui telescop astronomic, nu conteazã cât de bune sunt lentilele sau condiţiile, nu poate fi niciodatã perfectã din cauza difracţiei undelor de luminã în timp ce intrã în telescop.
Mai multe aici.

Este corect sã spui cã declinaţia (Dec) stã mereu la fel, în timp ce Right-Ascendion (RA) se schimbã pe timpul observãrii?
Da. Valoarea declinaţiei nord-sud va rãmâne aproape constantã. Atâta timp cât mişti telescopul doar în modul RA (est-vest), şi nu schimbi declinaţia sau poziţia de altitudine a telescopului (nord-sud).
Mai multe aici.



Ce caracteristici de pe Lună se observă cu ochiul liber?
Regiunile luminoaae din jurul craterelor CopernicusKeplerAristarchus şi TychoMare HumorumSinus MediiMare Serenitatis, Mare Tranquillitatis şi Mare Crisium.
Mai multe aici.

Ce poţi observa noaptea pe cer cu ochiul liber, binoclul sau cu un telescop modest?Dupa lãsarea întunericului, încep sa fie observate stelele mai mari, care cel mai probabil sunt de fapt planete ca Venus, Jupiter sau Saturn. Mai târziu, putem observa galaxia noastrã Calea Lactee, Staţia Spaţialã Internaţionalã, conjuncţii , comete, eclipse de Soare sau Luna, sau te poţi distra cu aparatul foto pe stele.
Mai multe aici. si aici.

Răspunsuri la mai multe întrebări despre astrofotografie și telescoape >>>>

Întrebări din cosmologie.
Întrebări și răspunsuri recente:

Există Particula lui Dumnezeu? 
Fizicienii cred, dar nu pot dovedi, că există cea mai mică particulă, "coarda". Dacă ați sparge moleculele, veți obține atomii, apoi protonii și neutronii, apoi cuarci. Dincolo de acestea, veți găsi corzi vibrationale.
Mai multe aici.

Putem "vedea" în trecut? 
Nu este posibil. Când spunem cã privim în trecut, spunem cã atunci când privim la orice galaxie îndepãrtatã, noi le vedem aşa cum au fost cãnd lumina pe care o vedem a fost emisã. Nu înseamnã cã privim în trecutul nostru. Asta poate fi vãzut doar de cineva atât de departe încât lumina emisã de noi la acel moment a fost emisã.
Mai multe aici.

Ce vor sã zicã astronomii prin dacã cineva ar privi de undeva din cosmos în direcţia noastrã, ar putea vedea impactul cu un asteroid de acum 65 milioane de ani care a dus la extincţia dinozaurilor?
Pãmântul de la acea distanţã ar fi atât de mic încât nici nu l-ai putea vedea. Cel mai probabil nici Soarele nostru cu mãrimea lui medie, nu ar putea fi detectat de cineva dintr-o altã galaxie.
Mai multe aici.

Este Pământul în centrul Universului?
Pământul este în centrul Universului și tot aşa ar putea fi şi fiecare obiect din Univers, plasat în centrul acestuia.
Mai multe aici.

Existã viaţã în altã parte?
Rãspunsul este cã nimeni nu ştie acum. Planeta noastrã este singurul exemplu de forme de viaţã şi chiar nimeni nu ştie despre viaţã în altã parte.
Mai multe aici.

Este posibilã alinierea planetelor?
Planetele din Sistemul nostru Solar nu se pot alinia niciodatã perfect. Aceasta se întâmplã pentru cã orbita fiecãreia în jurul Soarelui este înclinată diferit faţã de centrul Soarelui.
Mai multe aici.

Conţine Universul exact 100 miliarde galaxii?
Ei bine, ce au fãcut oamenii de ştiinţã, a fost şi este, sã numere galaxiile dintr-o singurã fotografie a unei porţiuni mici a cerului, şi apoi sã multiplice acel numãr pentru a ajunge la numãrul final. Şi de atunci, în fiecare fotografie pe care o fac, a unei alte secţiuni a cerului, ei gãsesc şi mai multe galaxii, nu mai puţine. Aşa ca acel numãr va creşte probabil în timp.
Mai multe aici.

Pânã unde se întinde Universul?
Nu avem cu sã ştim mãrimea Unuversului. Când se susţine cã Universul conţine 100 de miliarde de galaxii, noi nu vorbim de fapt de întregul Univers, ci doar de o parte care este în acest moment vizibilã pentru noi.
Mai multe aici.

Ce sunt Gãurile de vierme?
Cu o energie destulã, în teorie am putea forma o gaurã de vierme.
Mai multe aici.

De unde vine puterea Gãurilor Negre? 
Puterea gãurilor negre are legãturã cu gravitaţia. Noi ştim cã ceea ce numim noi gravitaţie este îndoirea sau distorsiunea spaţiului cauzatã de prezenţa masei.

Existã un sus, jos sau dreapta stânga când eşti în spaţiu? 
Dreapta şi stânga sunt mereu definite de dreapta şi stãnga ta, chiar dacã eşti pe Pãmânt sau în spaţiu. Dacã am sta faţã în faţã, stãnga ta ar fi dreapta mea şi invers. Cu sus şi jos este o altã chestiune
Mai multe aici.

Ce orbiteazã Galaxia noastrã?
Calea Lactee pare sã aibã o mişcare aleatorie în interiorul Grupului Local de galaxii. Grupul local este o colecţie de cca. 30 de galaxii pe o zonã de aproximativ 5 milioane de ani luminã, care ne include pe noi, galaxia Andromeda (sau M31), câteva alte galaxii spiralã, iar restul sunt vre-o 25 de galaxii mici.
Mai multe aici.

Răspunsuri la mai multe întrebări din cosmologie >>>>

Întrebări despre Fenomene astronomice.

  • Din ce motiv au loc eclipsele de Soare? 
Planul orbitei Lunii în jurul Pământului, este înclinat la 5 grade faţă de planul orbitei Pământului în jurul Soarelui. Pentru o perioadă de jumătate de lună, Luna orbitează Pământul la nordul eclipticului (planul orbital al Pământului), iar cealaltă jumătate a Lunii, Luna orbitează la sudul eclipticului. De două ori pe lună deci, Luna trece de planul orbital al Pământului prin puncte numite noduri.
Mai multe aici.

  • Care este diferenta dintre afeliu și apogeu?

Ambele semnifica lucruri diferite. Periheliu si afeliu se referă la distanta minimă și maximă dintre Pământ și Soare, iar perigeu si apogeu , se referă la distanta minimă ș maximă dintre Lună ș Pământ.
Pentru mai multe informatii citeste: Periheliu-Afeliu si Perigeu-Apogeu (Astroinfo) .

Răspunsuri la mai multe întrebări din fenomene astronomice >>>>



Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în acest articol sau în directoarele de mai jos.




14 comentarii:

Anonim spunea...

Când sunt trimise sonde in spatii toate sunt trimise pe vertical..dar daca ar fii trimise in sudul Pământului,sau in jos?

paul spunea...

daca am merge cu o viteza mai mare dacet viteza de rotatie a pamantuli in sensul invers de rotatie a pamantlui , am putea merge inapoi in timp ?

Anonim spunea...

cum actioneaza luna plina la animale?

Lupu Victor spunea...

Raspunsul despre cum actioneaza luna plina la animale este pregatit pentru tine :) http://astrofotografieluna.blogspot.com/2015/04/cum-influenteaza-luna-plina-animalele.html

Unknown spunea...

Apa este un element care nu poate fi distrusa ... are trei stari : lichida , gazoasa , solida... sa presupune ca in fiecare planeta din sistemul solar al galaxiei ... are apa cat are pamantulul ... intrebarea mea este : in momentul BING BANG unde se afla aceasta apa ... daca ea are o cantitate fixa si nu se poate distrtuge

Unknown spunea...

Dacă stelele pot călători prin spațiu cu o nava dacă prinzi un pic de viteza și apoi o oprești poți călători?

Anonim spunea...

daca ar fi sa o luam logic.....luna e o bucata din pamant?

Lupu Victor spunea...

Nu in totalitate. Conform teoriei, Luna a luat forma in urma unui impact al planetei noastre cu un alt obiect de dimensiunea planetei Marte. Deci este probabil o mixtura din urma impactului a ambelor corpuri.

Lupu Victor spunea...

Ghitaa Georgeo, poti fi mai explicit in formularea intrebarii tale?

Anonim spunea...

la această mare viteză a pământului, nu i-ar trebui un costum de suprasarcină? ca să nu se inghesuie sângele nostru în cap sau spre picioare la cei care stăm pe cealaltă parte a globului cu capul în jos.

Unknown spunea...

Am pe mâna stanga 3 alunite sub forma celor 3 stele alineata exact cum sunt pe cer asezate ..ce inseaman cele 3 stele

Per aspera ad astra spunea...

De ce in unele nopti vedem mai multe stele, iar in alte nopti mai putine?

E. Iuga spunea...

Daca Steaua Polara este la o distanta enorma fata de noi inseamna ca ea este oarecum fixa pe cer. De ce o vedem tot timpul anului? De exemplu in ianuarie la ora x din noapte (ca ziua nu se vad stelele) Steaua Poalara are o anumita pozitie, pamantul fiind intre soare si stea. Insa peste 6 luni pamantul este pe partea cealalta a soarelui, iar soarele ar trebuii sa fie intre pamant si stea. Cum se explica ca se poate vedea si in in iulie pe cer Steaua Polara?

Unknown spunea...

Pentru E.Iuga ... stai prost cu logica , daca ii spune steaua polara , inseamna ca este in emisfera Nordica , chiar daca pamantul are o anumita inclinatie , logic este sa o vedem tot timpul , dar in alt loc , nu am cum sa iti desenez

Trimiteți un comentariu

Imagini si video prin telescop

Craterul Abulfeda si Almanon (3) Craterul Albategnius si Hipparchus (8) Craterul Alexander (3) Craterul Alphonsus (9) Craterul Apianus Aliacensis si Werner (10) Craterul Archimedes (11) Craterul Archytas si Timaeus (3) Craterul Aristarchus si Herodotus (15) Craterul Aristillus si Autolycus (10) Craterul Aristoteles si Eudoxus (16) Craterul Arnold si Democritus (2) Craterul Arzachel Thebit si Rupes Recta (12) Craterul Bailly (4) Craterul Balmer si Vendelinus (4) Craterul Banachiewicz (1) Craterul Barocius si Maurolycus (9) Craterul Biela (5) Craterul Boussingault (9) Craterul Bullialdus (4) Craterul Burg (7) Craterul Byrgius (5) Craterul Campanus si Mercator (3) Craterul Capuanus si Palus Epidemiarum (11) Craterul Casatus si Klaproth (8) Craterul Cassini (5) Craterul Catharina (7) Craterul Cichus si Weiss (2) Craterul Clavius (19) Craterul Cleomedes (6) Craterul Colombo si Magelhaens (4) Craterul Condorcet (3) Craterul Copernicus (14) Craterul Cruger (1) Craterul Curtius (4) Craterul Davy si Palisa (2) Craterul De La Rue (1) Craterul Delambre Taylor si Dollond (4) Craterul Deslandres si Lexell (8) Craterul Doppelmayer (4) Craterul Eddington si Seleucus (2) Craterul Endymion (5) Craterul Eratostene si Sinus Aestuum (9) Craterul Firmicus si Apollonius (3) Craterul Flammarion (1) Craterul Flamsteed (2) Craterul Fontenelle (1) Craterul Fra Mauro (4) Craterul Fracastorius (4) Craterul Furnerius (3) Craterul Gambart (4) Craterul Gärtner si Democritus (3) Craterul Gassendi (16) Craterul Geber Abenezra si Azophi (7) Craterul Gemma Frisius si Zagut (4) Craterul Goclenius (3) Craterul Goldschmidt si Anaxagoras (12) Craterul Goodacre (1) Craterul Grimaldi (10) Craterul Gruemberger si Cysatus (8) Craterul Guericke si Parry (3) Craterul Gutenberg (1) Craterul Hainzel (11) Craterul Harpalus si South (6) Craterul Heinsius (2) Craterul Helicon si Le Verrier (3) Craterul Heraclitus si Licetus (14) Craterul Hercule si Atlas (16) Craterul Hevelius si Cavalerius (4) Craterul Hommel si Pitiscus (9) Craterul J. Herschel (4) Craterul Janssen Vlacq şi Rosenberger (16) Craterul Julius Caesar (5) Craterul Kepler (8) Craterul Lalande si Mosting (2) Craterul Lambert si Pytheas (1) Craterul Langrenus (3) Craterul Letronne Billy si Hansteen (3) Craterul Lilius (4) Craterul Longomontanus si Maginus (26) Craterul Macrobius si Tisserand (8) Craterul Manilius (7) Craterul Manzinus si Mutus (5) Craterul Marco Polo (1) Craterul Marius (4) Craterul Maupertuis si La Condamine (2) Craterul Menelaus (10) Craterul Messala si Geminus (5) Craterul Messier (1) Craterul Moretus (23) Craterul Nearch Jacobi si Boguslawsky (5) Craterul Oenopides (4) Craterul Orontius (14) Craterul Pallas si Murchison (12) Craterul Parrot Airy si Vogel (1) Craterul Pentland Scott si Demonax (5) Craterul Petavius (8) Craterul Philolaus (4) Craterul Phocylides si Nasmyth (10) Craterul Piazzi Lacroix si Fourier (4) Craterul Piccolomini (10) Craterul Platon (16) Craterul Plinius (11) Craterul Pontécoulant (2) Craterul Posidonius (8) Craterul Proclus (8) Craterul Ptolemaeus (10) Craterul Reinhold si Lansberg (3) Craterul Rhaeticus (1) Craterul Rheita si Metius (8) Craterul Riccius (2) Craterul Rothmann si Lindenau (6) Craterul Sabine si Ritter (2) Craterul Sacrobosco (4) Craterul Santbech (5) Craterul Sasserides si Gauricus (8) Craterul Scheiner (8) Craterul Schickard (21) Craterul Schiller (16) Craterul Scoresby (4) Craterul Secchi (1) Craterul Sirsalis (1) Craterul Stadius (4) Craterul Steinheil si Watt (3) Craterul Stevinus si Snellius (4) Craterul Stiborius (1) Craterul Stöfler si Maurolycus (7) Craterul Strabo si Thales (3) Craterul Taruntius (4) Craterul Theaetetus si Calippus (2) Craterul Theophilus si Cyrillus (8) Craterul Triesnecker (10) Craterul Tycho (18) Craterul Vega (3) Craterul Vieta Mersenius si Cavendish (10) Craterul W. Bond si Meton (10) Craterul Walther Purbach si Regiomontanus (18) Craterul Wichmann (2) Craterul Wilhelm si Pitatus (14) Craterul Wolf (3) Craterul Zollner si Kant (1) Craterul Zucchius Bettinus si Kircher (8) Culorile Lunii (6) Eclipse (7) Galerie (19) Iluzii optice (6) Imagini DSLR cerul (7) Imagini DSLR si Hyperion (6) Imagini DSLR si telescop (36) Luna in 3D cu 3dfication (3) Magazine telescoape (1) Mozaicuri Luna (12) Pete solare (10) Planete (32) Rima Ariadaeus (4) Rupes Altai (10) Stele (13) Termeni (12)

 
Toate imaginile sunt © Copyright 2010-2015 Lupu Victor. Toate drepturile rezervate.Fotografiile nu pot fi reproduse, publicate, sau copiate sub nicio formă fară acordul autorului. Mulțumesc pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. ASTROFOTOGRAFIA | Lupu Victor Astronomy - Contact - Ajutor
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management